„Având în vedere relatările recente din mass-media, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 12 noiembrie 2015, cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul în care Curtea de Apel București a instrumentat și soluționat, în data de 11.11.2015, cauza având ca obiect măsuri preventive. Lucrarea a fost înregistrată distinct la Direcția de inspecție judiciară pentru judecători și Direcția de inspecție judiciară pentru procurori”, arată IJ, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că verificările prealabile vor fi efectuate în conformitate cu dispozițiile articolului 45 alineatele 2, 3 și 4 litera b din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată și ale articolelor 12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecție de către Inspecția Judiciară.
Etapa verificărilor prealabile este premergătoare cercetării disciplinare, competența Inspecției Judiciare fiind, potrivit prevederilor articolului 45 alineatele 3 și 4 din Legea 317/2004, „de a stabili dacă există indiciile săvârșirii de către magistrați a unei abateri disciplinare și de a se pronunța după caz, în funcție de rezultatul verificărilor”, a precizat IJ.
Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu, de la Curtea de Apel București, a dispus, miercuri, eliberarea din arest a fostului primar Cristian Piedone Piedone, a Aureliei Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și a Luminiței Larisa Ganea, de la același serviciu.
Cristian Piedone Piedone, Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea au fost reținuți de procurorii DNA în 6 noiembrie și arestați preventiv o zi mai târziu, în urma unei decizii a Tribunalului București.
Decizia de arestare preventivă a fost atacată de cei trei la Curtea de Apel București, care miercuri le-a admis contestația, fiind puși în libertate în aceeași zi.
Cristian Popescu Piedone este acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual, iar Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea, de complicitate la cele două inrfacțiuni, în legătură cu emiterea autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv, unde în 30 octombrie a avut loc incendiul în urma căruia au murit 53 de persoane și alte peste 150 au fost rănite.
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a arătat, în motivarea deciziei de arestare a celor trei, că procurorii au argumentat că primarul și cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuțiile lor, atunci când au eliberat autorizația de funcționare pentru Colectiv, „nici măcar demersul minim și firesc de a analiza și de a număra documentele depuse de solicitant”.
Procurorii au invocat și faptul că „inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfășurat activitate și în domeniul alimentației publice, anterior funcției de primar, așa încât rezultă un tablou complet al indolenței sale în aprecierea că acordarea de autorizații se rezumă la declarații pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghișeu drept taxă și câteva documente formale”.
„De altfel, în același mod se manifestă și comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4”, au mai arătat procurorii.
Potrivit ordonanțelor de reținere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispozițiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.
Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, „în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat”.
Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu este colegul de complet al Vioricăi Costiniu, spun surse judiciare.
În 12 noiembrie 2012, acest complet a dispus pedepsele în dosarul transferurilor de jucători. Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali și Cristi Borcea au primit câte șapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu și Gheorghe Nețoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare. Ulterior, Înalta Curte a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzați și a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitați, de Tribunalul București.
În urma rejudecării, tot la CAB, toți inculpații au primit pedepse cu executare: Cristian Borcea și Ioan Becali, la câte șase ani și patru luni, Victor Becali, la patru ani și opt luni, Gheorghe Copos, la trei ani și opt luni, Mihai Stoica, la trei ani și șase luni, Gheorghe Nețoiu și Jean Pădureanu, la câte trei ani și patru luni, și Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună și zece zile.
În 5 decembrie 2012, judecătorul Luchian Constantinescu a făcut parte din completul care a dispus arestarea lui Cristian Cioacă în dosarul dispariției Elodiei Ghinescu.